Nasıl Başlarım ? Uzmanlar Öneriyor Bayilik

Glisemik İndeks Ve Glisemik Yük

Glisemik indeks; Glisemik indeks kavramı ilk defa Kanadalı Profesör Dr.David Jenkins tarafından 1980’li yıllarda ortaya konmuştur, karbonhidratlı bir besinin yendikten belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini ifade eder.

 

Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir.

Sağlıklı kişilere belirli miktarda karbonhidrat (50 gram) içeren besinler verilir ve 2 saat süresince bakılan kan şekerlerinden elde edilen eğrinin altındaki alan ölçülür.Genellikle beyaz ekmek referans besin (Gİ=100) olarak kabul edilir ve glisemik indeksi ölçülecek besin, bu değerlerle karşılaştırılır.Referans besin olarak glikozun kabul edildiği çalışmalarda vardır.

Düşük Glisemik indeksli yiyecekler: 55’in altında
Orta Glisemik indeksli yiyecekler: 55-70 arası
Yüksek Glisemik indeksli yiyecekler: 70’dden fazla

Glisemik indeksi düşük gıdalar:Çabuk acıktırmazlar,kilomuzu korumamıza yardımcı olurlar,iştahımızı azaltırlar,enerjimizi sabit tutarlar,Kas ve su kaybetmemizi değil yağ yakmamızı sağlarlar.

 

Glisemik yük(GY): Karbonhidrat içeren bir besinin yenilen miktarının (porsiyon ölçüsünün) kan şekeri üzerine etkisidir.Bir besinin glisemik indeksinin dışında o besinin glisemik yükünün (GY) belirlenmesi son derece önemlidir.

Glisemik Yükün özelliği 50 gram karbonhidrat içeren besinlerin kan şekeri üzerine etkisini belirlemesidir.Havucun Gİ’inin yüksek olmasının nedeni, 50 gram karbonhidrat sağlamak için 7 adet havucun birden verilip test yapılmasından kaynaklanır.Yani 1 adet havucun glisemik yükü düşüktür.

Glisemik Yük = Glisemik İndeks x Gram Karbonhidrat (porsiyon)
100

Glisemik indeks ve glisemik yükün sağlığı koruyucu, hastalık semptomlarını azaltıcı ve kronik hastalıkların ilerlemesinde önleyici etkisinin olduğu görülmektedir.

Glisemik İndeks —-» Glisemik Kalite
Glisemik Yük —-» Glisemik Kalite ve Kantite