Glisemik indeks karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır.
Glisemik İndeks
Glisemik indeks karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır. 50 gramlık karbonhidrat değeri sabitlenerek hesaplanır. Düşük Gl değerli besinler tüketilmesi az insülin salımına sebep olarak yağ depolanmasını azaltırlar.
Besinlerin Glisemik İndeks Değerleri: Olgunluklarına, saklama sürelerine, pişirilme şekline, türlerine, işlemden önce şekline, yağ içeriğine, protein ile tüketimine, posa miktarına göre değişebilir.
Glisemik Yük
Karbonhidratlar içeren gıdaların yenilen miktarın (posiyon ölçüsünün) kan şekerini etkileme hızıdır. Glisemik Yük, bir besinin glisemik indeksinin içerdiği karbonhidrat yüzdesi ile çarpılmasıyla elde edilen bir değerdir.